dilluns, 29 d’octubre de 2007

Monges de clausura de Sant Daniel 1960


Mirant les coses amb el temps i la distància ens adonen que en segons quines coses van cabien encara que molt lentament.
Aquesta fotografia es el dia de la Benedicció de l’abadessa del Monestir de Sant Daniel a Girona, mes o menys els principis de l’any 1960, Benedicció feta per l’abat de Montserrat, Aureli Mª Escarré, l’abadessa es deia i es diu Domna Maria Caterina Torra Miró.
El Monestir de Sant Daniel es una joia arquitectònica del romànic, restaurada en tot el que ha estat possible, el claustre ara visible es una meravella.
Però tornat una mica al que ens interessa, i es el que m’agradaria remarcar, es tal com es pot veure, unes reixes en les quals les monges son en un costat i els familiars, visitants o d’altres persones a l’altre, això era el freqüent en tots el convents de clausura d’arreu de Catalunya fins i tot alguns tenien una cortina per no poder-les veure i només sentir les paraules.
Això que avui ens sembla un anacronisme, era un fet normal per sort hi va haver un Concili i va arreglar moltes coses dintre de la església. Van desaparèixer les reixes malgrat que moltes monges no ho volien, van tenir un grau més de llibertat, no gaire, ja que l’església no estat mai massa favorables a la llibertat de les dones, però ha permès que poguessin sortir i relacionar-se amb la societat que vivien, i adonar-se que el món es canviant, i també en certa manera involucrar-les en projectes que van més enllà de la vida contemplativa que fins llavors havien portat.
Es bo en tots el sentits aquest camí, que sense canviar l’opció de vida que van triar, poder fer altres coses, però cal que en pregunten tots en general, amb el rumb que porta l’església ja fa uns quants anys, això tornarà a canviar?
Tornaran les reixes? i les cortines? i la campaneta quan havia d’entrar el metge o algú altre?
Esperem que per el be tots això no sigui així. Si mes no que Sant Daniel continuï com fins ara.

1 comentari:

Carlos ha dit...

No estic d'acord. Les monges de clausura tenen que ser de clausura.