dimarts, 13 de novembre del 2007

Fàbriques

Cal Carreras només la recordo de quan anavem a la ciutat, hi va treballar molta gent peró no va ser tant traumàtic el seu tancament, potser perqué era al passeig o perqué encara era relativament fàcil trobar feina no es va dimensionar la importància del caire que agafarien les coses del téxtil. Encara avui he vist un parell de bancs que queden el passeig, testimoni d'aquell temps.
Cal Torrents era a la carretera de Vic, feien tovalloles, al seu lloc actualment hi ha el diari Regio 7.Cal Puig i Font, el tancament d'aquesta em va afectar més ja que hi havia treballat uns quants anys. Van indemnitzar els treballadors que no podien anar a on es van traslladar, deslocalitzacio que se'n diu ara, peró jo ja havia plegat.
Els Tubots, coneguda més endevant com a Tex Hilo SA, aquí vaig començar a treballar. No havia complert dotze anys, és l'única de la qual en aquets moments encara podem veure l'edifici, és al davant de la torre del Gaya i la torre Busquets. Hi pasa la séquia pel costat i el corrent de l'aigua feia la força necessària per engegar la "burra", espécie de motor que feia un soroll espatarrant, junt amb els embarrats i la cinquentena de telers conseguien que una servidora quedés turulata per tot el dia.

Els Tubots


Les Puntes, era sobre la carretera de Santpedor, ara hi ha pisos (què sinó?), crec que el barri conserva el nom, peró potser que el nom oficial fos Liaño SA.
Puso, era al carrer Sant Maurici, farà uns quinze anys que va tancar, hi ha (com no) un bloc de pisos actualment.